Menu
Your Cart

Wat is deuterium?

Deuterium is een van de drie waterstofisotopen. De kern van de meeste waterstofatomen in de natuur bevat één proton, maar de kern van sommige waterstofatomen kan één proton en één neutron of één proton en twee neutronen bevatten. De eerste en meest voorkomende isotoop van waterstof heet Protium (chemisch symbool: 1H), de tweede heet Deuterium (chemisch symbool: 2H of D), en de derde is Tritium (chemisch symbool: 3H of T). Protium en Deuterium zijn stabiele isotopen, maar Tritium is een onstabiele.

De overvloed aan deuterium in het water op aarde is ongeveer één deuteriumatoom tot 6.400 waterstofatomen (156,25 delen per miljoen ppm), of 0,0156%. Deze deuteriumconcentratie verandert heel weinig van een natuurlijke waterbron naar een andere.

De deuteriumconcentratie in het volwassen menselijk lichaam is ongeveer 120 tot 140 ppm. Hoewel het niet veel lijkt, kunnen we, als we deze concentratie vergelijken met de concentratie in plasma van andere vitale elementen, zien dat deuterium aanwezig is in een hoeveelheid die zes keer groter is dan calcium en tien keer groter dan magnesium.